Det där med att välja storlek

Nu bor ju mina tjejer i Alma och Olmo-land och har haft/har därmed möjligheten att prova innan ny blöja sys upp. Det är det ju bara två barn som gör.. för alla andra blir det till att mäta och hoppas på att beställningen blir rätt.

För enkelhetens skull kompletterar vi storlekarna med centilång-storlekar i tron att de flesta har koll på vad deras barn har för klädstorlek. Vi kompletterar även med stuss- och midjemått eftersom dessa också spelar in när man ska välja blöja.

Så när du ska välja storlek ställ dig frågorna:

 • Vad har skrutt för storlek i kläder?
 • Vad har skrutt för stuss- och midjemått?

Stämmer dessa överens – toppen, då vet du vad du ska ta för storlek!

Är skrutt en storlek mindre på längden (cl-storleken) men en storlek större på omfånget (stuss- och midjemått).
Ex. 68/80cl (S) men har midje/stussmått som stämmer in på M.
Välj den större storleken! Din knodd kommer med största sannolikhet växa i längden.

Är skrutt en storlek större på längden (cl-storleken) men en storlek mindre på omfånget (stuss- och midjemått).
Ex. 80/92cl (M) men har midje/stussmått som stämmer in på S.
Välj den större storleken! Blöjan kommer inte att töjas mer än ditt barn röjer ut den.

Är din skrutt mellan storlekar – välj den mindre ifall du planerar att ha tunna inlägg i, välj den större ifall du vill kunna ha ett tjockare inlägg i.

Kom ihåg att konsumentköplagen såklart gäller hos oss. Du kan självklart prova blöjan på ditt barn men ska du skicka tillbaka den så ska den vara oanvänd, otvättad och därmed också okurad.

Lycka till!
Petra

Storleksguide

Knäppblöja

  XS S M L
Midja 40-45 45-48 48-52 52-54
Stuss 40-46 46-50 50-55 55-57
Stl cl* 56/68 68/80 80/92 92/98

Drauppblöja

  S M L
XL
XXL
Midja 45-48 48-52 52-54
54-56
56-58
Stuss 46-50 50-55 55-59
59-63
63-68
Stl cl* 68/80 80/92 92/104
104/116
116/128

Knäppuppblöja

  XS M
L
XL
Midja 40-45 45-48 48-52
52-54
54-56
Stuss 40-46 46-50 50-55
55-59
59-63
Stl cl* 56/68 68/80 80/92
92/104
104/116

* Stl cl ska ses som en fingervisning. Vi rekommenderar alltid att ni mäter barnet.

Kura tygblöjor

En storlek upp och kurning över natten.

Lilla E, sex månader, har gosiga lår – sådär så att hennes ettåriga kusin och hon har samma storlek på bredden om än inte på längden. Med andra ord drar de ofta samma storlek på byxor fast Elsa får ha uppvikta byxben medan Lotten slipper.

Jag gissar på att du redan förstår vartåt detta brakar – jaaaa, lilla goa Elsa kan lika bra ha storlek M i drauppblöjan för vem vill att blöjan ska sitta för tight? Den blir lite lång men det är helt ok hemma hos oss. Det fantastiska med den interlockstickade merinoull vi använder är att den ju är stretchig på alla ledder och drar ihop sig lite vid tvätt för att sedan forma sig vid användning.

Det gör att man kan välja hur man ska forma ullskalet innan man lägger det på tork. I Elsas fall: smalt om magen brett om baken! Du ska inte dra i byxan, för den formar sig som sagt när din knodd använder den med, men se till att byxan ligger rätt på torkstället.

Tillbaka till första tvätten och kurningen. Jag är nojig med nya kläder och hur mycket färg de kan tänkas släppa. Detta gäller självfallet tygblöjor med! Elsa fick tre drauppblöjor i olika färger igår och jag tvättade och sköljde dem således separat i vasken.

Efteråt blandade jag kur i hett vatten i en skål så att allt ullfett löste sig ordentligt och alla klumpar var borta (läs på din ullkursförpackning hur du ska göra). Ullkuren portionerade jag sedan ut i tre lämpliga skålar och fyllde sen på med mer vatten tills blandningarna var kalla och lagom utspädda.

Till sist lade jag en blöja i respektive skål och efter att ha knådat runt dem lite liksom ställde jag blöjorna i skålarna så att bara linningen stack upp då jag upplever att det är viktigare att fram- och baksidan samt nederdelen är välkurade. Allt detta tog väl en knapp halvtimme sådär innan vi tassade in för att lägga oss utan att väcka världens mest lättväckta bebis.

Så imorse ser jag att två av tre blöjor släppt lite färg och tackar min lyckliga stjärna att de låg i separata skålar, haha! För de som inte redan visste: tyget vi använder till skalen är ekologiskt och IVN-certifierat och självfallet är ullen mulesingfri. Jag vet att det brukar stå att man ska skölja blöjorna i lite ättika efteråt men det har jag i brist på ättika aldrig gjort och det funkar fint ändå har jag märkt.. imorse sköljde jag bara blöjorna lite lätt under kranen innan jag kramade ur vattnet. Jag brukar krama ur dem med en hand så att jag inte riskerar att vara för hårdhänt med den känsliga merinoullen.

Det absolut sista jag gjorde innan blöjorna lades på tork var att ta ett rent badlakan och rada upp ullskalen längs ena långsidan för att sedan vika badlakanet på mitten, på längden och rulla ihop en liten rulle av det hela. På så sätt är det handduk som suger upp överflödigt vatten mellan alla blöjor. Sen kan du trampa/sitta/stampa/trycka/pressa/banka beroende på sinnestillstånd tills du anser att blöjorna är torra nog för att rullas ut och läggas upp på tork!

Sammanfattning

Dag 1

 

 1. Tvätta och skölj blöjorna kallt och separat/färgindelat.
 2. Kura blöjorna kallt och separat/färgindelat.

Dag 2

 

 1. Skölj varje skal kallt med eller utan ättika.
 2. Krama ur varje skal försiktigt.
 3. Linda in ullblöjorna i en handduk och pressa ut överflödigt vatten.
 4. Lägg på tork.

Första veckan

Första veckan sen vi smygöppnade i lördags för alla som föranmält sig är snart avklarad 

Vi kan inte kalla den första veckan för något annat än en succé och det känns jättekul att så många valde att ta del av introduktionserbjudandet

782

Unika sidvisningar

17 städer

Kunder över hela Sverige

87.69%

Mobilanvändare

Vi på Alma och Olmo ser varmt framemot att erbjuda marknadens bästa tygblöjor av ull och hoppas att du som väljer att köpa från oss delar med dig till nära och kära om din upplevelse.

Välkommen

Äntligen är vi igång.

När Alma och Olmo startades för drygt fyra år sedan var det bara jag, Petra, som gjorde allt. Jag var tvungen att ta en paus men nu när VI drar igång igen är vi ett TEAM! Teamet består av Oliver, Pontus och jag vilket gör det hela så mycket roligare!

Nu till blöjorna, vilka jag gissar på är anledningen till att du är här. Nedan följer lite grundläggande information om produkterna.

Först och främst, vilken typ av skal passar din knodd och erat liv? I nuläget har vi två olika modeller att erbjuda: en knäppblöja och en drauppblöja.

Knäppblöjan väljer du om

 • din bebis är liten och behöver ligga ner vid blöjbyte.
 • ditt barn i regel bajsar i blöjan eller ni helt enkelt föredrar knäppmodellen!

Under knäppblöjan kan du använda valfritt system såsom inlägg, prefold, vikblöja eller formsydd blöja. Det finns plats för en rejäl formsydd blöja utan att skalet sedan blir klumpigt med ett mindre inlägg.

Draupp-blöja väljer du om

 • ditt barn inte vill ligga still vid blöjbyte.
 • ditt barn är stadigt nog för att du ska kunna dra på en blöja.
 • du pottar/ec’ar ditt barn och barnet främst bajsar på toalett eller potta.

I draupp-blöjan använder du valfritt inlägg, prefold eller limpvikt vikblöja.

Du behöver mellan tre och fem skal för att gå runt. Dels för att de måste vädras/torka emellanåt och dels för att kunna tvätta och kura dem utan att för den skullen stå utan ett torrt att sätta på.

Ull-skalen tvättar du ungefär en gång i månaden eller vid behov. Efter tvätt och innan första användningen ska ull-skalet kuras med lanolin. Lanolin är fettet som finns naturligt i fårets päls – det gör att ullen kan stå emot väta och därmed att blöjskalen inte läcker. Det gör dessutom att ullen inte luktar illa trots kontakt med kiss för tro’t eller ej: lanolinet gör att ullen istället luktar såpa!

Som tvättrådet i blöjskalen råder ska du alltså handtvätta blöjskalen och temperaturen ska inte överstiga 30 grader. Använd endast tvättmedel avsett för just ull. Fläckar behandlar du så fort som möjligt och innan tvätt med galltvål eller lanolintvål. Om du är osäker kan du tänka att du ska vara lika försiktig med ullen som när du tvättar din knodd, mer behövs faktiskt inte, lite kallare vatten bara.

Lägg sedan den fuktiga blöjan i en ren handduk och pressa med hjälp av den ut överflödigt vatten. Skippa alltså allt vad vrida heter. Däremot kan du dra lite i blöjan innan du lägger den på tork eftersom ull gärna drar ihop sig efter tvätt.

Shoppen är igång och du är välkommen in! Tveka inte att höra av dig om du har frågor du inte fått svar på hör eller i FAQ’en.

Återigen, det är jättekul att vara igång och det är jättekul att du är med! Hoppas du och din knodd kommer att älska Alma och Olmo-blöjorna lika mycket som vi!

Allt gott önskar
Petra, Oliver & Pontus