Kura tygblöjor

En storlek upp och kurning över natten.

Lilla E, sex månader, har gosiga lår – sådär så att hennes ettåriga kusin och hon har samma storlek på bredden om än inte på längden. Med andra ord drar de ofta samma storlek på byxor fast Elsa får ha uppvikta byxben medan Lotten slipper.

Jag gissar på att du redan förstår vartåt detta brakar – jaaaa, lilla goa Elsa kan lika bra ha storlek M i drauppblöjan för vem vill att blöjan ska sitta för tight? Den blir lite lång men det är helt ok hemma hos oss. Det fantastiska med den interlockstickade merinoull vi använder är att den ju är stretchig på alla ledder och drar ihop sig lite vid tvätt för att sedan forma sig vid användning.

Det gör att man kan välja hur man ska forma ullskalet innan man lägger det på tork. I Elsas fall: smalt om magen brett om baken! Du ska inte dra i byxan, för den formar sig som sagt när din knodd använder den med, men se till att byxan ligger rätt på torkstället.

Tillbaka till första tvätten och kurningen. Jag är nojig med nya kläder och hur mycket färg de kan tänkas släppa. Detta gäller självfallet tygblöjor med! Elsa fick tre drauppblöjor i olika färger igår och jag tvättade och sköljde dem således separat i vasken.

Efteråt blandade jag kur i hett vatten i en skål så att allt ullfett löste sig ordentligt och alla klumpar var borta (läs på din ullkursförpackning hur du ska göra). Ullkuren portionerade jag sedan ut i tre lämpliga skålar och fyllde sen på med mer vatten tills blandningarna var kalla och lagom utspädda.

Till sist lade jag en blöja i respektive skål och efter att ha knådat runt dem lite liksom ställde jag blöjorna i skålarna så att bara linningen stack upp då jag upplever att det är viktigare att fram- och baksidan samt nederdelen är välkurade. Allt detta tog väl en knapp halvtimme sådär innan vi tassade in för att lägga oss utan att väcka världens mest lättväckta bebis.

Så imorse ser jag att två av tre blöjor släppt lite färg och tackar min lyckliga stjärna att de låg i separata skålar, haha! För de som inte redan visste: tyget vi använder till skalen är ekologiskt och IVN-certifierat och självfallet är ullen mulesingfri. Jag vet att det brukar stå att man ska skölja blöjorna i lite ättika efteråt men det har jag i brist på ättika aldrig gjort och det funkar fint ändå har jag märkt.. imorse sköljde jag bara blöjorna lite lätt under kranen innan jag kramade ur vattnet. Jag brukar krama ur dem med en hand så att jag inte riskerar att vara för hårdhänt med den känsliga merinoullen.

Det absolut sista jag gjorde innan blöjorna lades på tork var att ta ett rent badlakan och rada upp ullskalen längs ena långsidan för att sedan vika badlakanet på mitten, på längden och rulla ihop en liten rulle av det hela. På så sätt är det handduk som suger upp överflödigt vatten mellan alla blöjor. Sen kan du trampa/sitta/stampa/trycka/pressa/banka beroende på sinnestillstånd tills du anser att blöjorna är torra nog för att rullas ut och läggas upp på tork!

Sammanfattning

Dag 1

 

  1. Tvätta och skölj blöjorna kallt och separat/färgindelat.
  2. Kura blöjorna kallt och separat/färgindelat.

Dag 2

 

  1. Skölj varje skal kallt med eller utan ättika.
  2. Krama ur varje skal försiktigt.
  3. Linda in ullblöjorna i en handduk och pressa ut överflödigt vatten.
  4. Lägg på tork.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *