Välkommen

Äntligen är vi igång.

När Alma och Olmo startades för drygt fyra år sedan var det bara jag, Petra, som gjorde allt. Jag var tvungen att ta en paus men nu när VI drar igång igen är vi ett TEAM! Teamet består av Oliver, Pontus och jag vilket gör det hela så mycket roligare!

Nu till blöjorna, vilka jag gissar på är anledningen till att du är här. Nedan följer lite grundläggande information om produkterna.

Först och främst, vilken typ av skal passar din knodd och erat liv? I nuläget har vi två olika modeller att erbjuda: en knäppblöja och en drauppblöja.

Knäppblöjan väljer du om

  • din bebis är liten och behöver ligga ner vid blöjbyte.
  • ditt barn i regel bajsar i blöjan eller ni helt enkelt föredrar knäppmodellen!

Under knäppblöjan kan du använda valfritt system såsom inlägg, prefold, vikblöja eller formsydd blöja. Det finns plats för en rejäl formsydd blöja utan att skalet sedan blir klumpigt med ett mindre inlägg.

Draupp-blöja väljer du om

  • ditt barn inte vill ligga still vid blöjbyte.
  • ditt barn är stadigt nog för att du ska kunna dra på en blöja.
  • du pottar/ec’ar ditt barn och barnet främst bajsar på toalett eller potta.

I draupp-blöjan använder du valfritt inlägg, prefold eller limpvikt vikblöja.

Du behöver mellan tre och fem skal för att gå runt. Dels för att de måste vädras/torka emellanåt och dels för att kunna tvätta och kura dem utan att för den skullen stå utan ett torrt att sätta på.

Ull-skalen tvättar du ungefär en gång i månaden eller vid behov. Efter tvätt och innan första användningen ska ull-skalet kuras med lanolin. Lanolin är fettet som finns naturligt i fårets päls – det gör att ullen kan stå emot väta och därmed att blöjskalen inte läcker. Det gör dessutom att ullen inte luktar illa trots kontakt med kiss för tro’t eller ej: lanolinet gör att ullen istället luktar såpa!

Som tvättrådet i blöjskalen råder ska du alltså handtvätta blöjskalen och temperaturen ska inte överstiga 30 grader. Använd endast tvättmedel avsett för just ull. Fläckar behandlar du så fort som möjligt och innan tvätt med galltvål eller lanolintvål. Om du är osäker kan du tänka att du ska vara lika försiktig med ullen som när du tvättar din knodd, mer behövs faktiskt inte, lite kallare vatten bara.

Lägg sedan den fuktiga blöjan i en ren handduk och pressa med hjälp av den ut överflödigt vatten. Skippa alltså allt vad vrida heter. Däremot kan du dra lite i blöjan innan du lägger den på tork eftersom ull gärna drar ihop sig efter tvätt.

Shoppen är igång och du är välkommen in! Tveka inte att höra av dig om du har frågor du inte fått svar på hör eller i FAQ’en.

Återigen, det är jättekul att vara igång och det är jättekul att du är med! Hoppas du och din knodd kommer att älska Alma och Olmo-blöjorna lika mycket som vi!

Allt gott önskar
Petra, Oliver & Pontus